Deník

zde najdete všechno možné, od hudby, sportu, přírodě atd..........

ZZ TOP


 

Americká rocková skupina vycházející z jižanského R&B a boogie (přirovnávána m.j. k Lynyrd Skynyrd a Led Zeppelin). D. Hill (nar. 1949) hrával v Dallasu ve sk. Deadbents a později (v r. 1967) zakládají se svým bratrem sk. Warlocks (několik singlů).

K nim se poté připojuje i F. Beard (nar. 1949) a kapela v r. 1968 mění název na American Blues (2 alba). B. Gibbons (nar. 1949) začínal v Houstonu, ve skupinách Saints, Coachmen, Ten Blues Flames a v r. 1967 založil sk. Moving Sidewalks (v r. 1968 album Flash).

V r. 1969 vzniká v texaském El Pasu ZZ Top, když první sestava je ještě totožná s posledním složením Moving Sidewalks. První singl z r. 1969 neuspěl (později byl natočen znova), ale skupina hodně koncertuje. Brzy po 1. singlu vystřídal L. Greiga B. Etheridge a D. Mitchella F. Beard. Záhy nastupuje i nový baskytarista D. Hill a vzniká klasická sestava (Billy Gibbons, Dusty Hill, Frank Beard).

První částečný úspěch se dostavil s albem „Rio Grande Mud“ (1972), zásadní průlom pak deskou „Tres Hombres“ (1973). V r. 1979 se kytaristé přestávají holit a jejich dlouhé vousy se pak stávají jejich výraznou image. Velmi úspěšným albem „Eliminator“ (1983) se prosadili i v Anglii a dobře se začaly prodávat i singly. Velmi úspěšné jsou desky „Afterburner“ (1985) a „Recycler“ (1990). V r. 1990 vystupují ve filmu Back To The Future 3.

Členové:

Frank Beard

Billy Gibbons

Dusty Hill

ZZ Top diskografie:

2003Mescalero

1999XXX

1996Rhythmeen

1994One Foot In The Blues

1994Antenna

1990Recycler

1987The Sixpack (cd 2)

1987The Sixpack (cd 3)

1987The Sixpack (cd 1)

1985Afterburner

1983Eliminator

1981El Loco

1979Deguello

1976Tejas

1975Fandango

1973Tres Hombres

1972Rio Grande Mud

1970ZZ Top's First Album


Kompilace

2004Very Best Of ZZ Top (cd 1)

2004Very Best Of ZZ Top (cd 2)

1992Greatest Hits

 
24.04.2009



Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář

<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se