Deník

zde najdete všechno možné, od hudby, sportu, přírodě atd..........

Metallica


Metallica je americká heavy-metalová skupina založená roku 1981 v Los Angeles. Skupina se dala dohromady na základě inzerátu v losangeleských novinách, který podal bubeník Lars Ulrich. Tvrdé jádro skupiny tvoří bubeník Lars Ulrich, zpěvák a doprovodný kytarista James Hetfield, a sólový kytarista Kirk Hammett. Na postě basového kytaristy se vystřídalo více muzikantů, v současnosti je jím Robert Trujillo.

Pro první alba Metalliky byla typická rychlá tempa skladeb, a hudebně náročné a agresivní kompozice. Tato skutečnost je zařadila společně se skupinami Megadeth, Slayer a Anthrax do „Velké čtyřky“ thrash metalu. Kapela si dokázala postupně získávat stále větší a větší množství fanoušků v undergroundu, a také přízeň kritiky. Někteří kritici považují album Master of Puppets z roku 1986 za jeden z nejvýznamnějších metalových alb. Skupina dosáhla výrazný komerční úspěch se stejnojmenným albem Metallica, vydaném v roku 1991, které debutovalo na 1. místě žebříčku Billboard 200. Tímto albem se kapela počala ubírat směrem ke komerčnějšímu publiku.

V roce 2000 Metallica, spolu s několika dalšími umělci, zažalovala společnost Napster za sdílení materiálu chráněného autorskými právy bez souhlasu členů kapely. Spor se skončil dohodou a z Napsteru se stala placená služba. Album St. Anger, vydané v roce 2003, navzdory debutu na 1. místě žebříčku Billboard 200, zklamalo některé fanoušky, kteří kritizovali zejména chybějící kytarová sóla a „plechové“ bicí. Dokument s názvem Some Kind of Monster přiblížil fanouškům proces nahrávání alba.

Metallica doposud vydala devět studiových alb, dvě živé alba, dvě EP, dvaadvacet videoklipů a třiačtyřicet singlů. Skupina vyhrála sedm cen Grammy a jako jediné kapele v historii se jí podařilo bodovat v albovém žebříčku Billboard 200 na prvním místě s pěti po sobě následujícími alby. Album Metallica (1991), s kterého se v USA prodalo více než 15 miliónů kopií (22 mil. celosvětově), je 25. nejprodávanějším albem v USA. V období, kdy vyšlo jejich poslední album Death Magnetic se celkový počet prodaných nahrávek odhadoval na více než 100 miliónů. K září 2008 byla Metallica pátým nejlépe se prodávajícím hudebným interpretem, odkdy 25. května 1991 začal informační systém SoundScan sledovat prodejnost nahrávek. Za sledované období prodala Metallica jenom v Spojených státech 50,111,000 alb.

Discografie:

1983 Kill \'Em All
1984 Ride the Lightning
1986 Master of Puppets
1987 Garage Days Re-Revisited (EP)
1988 ...And Justice for All
1991 Metallica
1993 Live Shit: Binge & Purge
1996 Load
1997 ReLoad
1998 Garage Inc.
1999 S&M
2003 St. Anger
2004 Some Kind of Monster (EP)
2008 Death Magnetic

18.04.2009



Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář

<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz